Dokuma sanayi içerisinde üretilmesi düşünülen ürünlerin boyanma , düzenleme, sertleştirme gibi işlemlerini tekstil mühendisleri denetiminde yapan ara elemanlara “Tekstil Baskı Teknikeri” adı verilmektedir. Tekstil baskı teknikerleri işlem yapılacak olan ürünlerin dikimi için kullanılan kumaş niteliğine göre yapacağı uygulamayı seçmektedir. Tekstil baskı teknikerleri işlerini icra ederken çeşitli kumaşları, boya malzemelerini ve apre malzemelerini kullanmaktadırlar.
Bu mesleği yapmak isteyen kişilerin sahip olması gereken özellikler, kimya matematik gibi temel bilimlere karşı yetenekli, uzay şekillerini ve üç boyutlu bakış açısını kullanabilen, çizim ve baskı bilgilerine sahip kişiler olmaları gerekmektedir.
Tekstil baskı teknikerlerinin çalışma ortamları fabrika ya da atölye gibi üretim yapılan kapalı alanlardır. Tekstil baskı teknikerleri işlerini yürütürken tekstil mühendisleri , diğer çalışanlar ve diğer mesleki teknikerler ile iletişim içerisinde olmak durumundadırlar. Meslek elemanlarının istihdam alanları tekstil sektörü içerisindeki kurum ve kuruluşlar içerisinde olmaktadır. Özellikle ülkemizde tekstil sektörünün gelişmesi ile birlikte meslek elemanlarına olan ihtiyaç da artmaktadır.
Tekstil baskı teknikeri olmak isteyen kişilerin öncelikle mesleğe dair bir eğitim almaları gerekmektedir. Meslek ile ilgili eğitim ülkemizdeki üniversitelerin 2 yıllık ön lisans programı olan “Tekstil” bölümlerinde verilmektedir. Bu bölüm mezunları dilerler ise DGS ile 4 yıllık Tekstil Mühendisliği bölümüne geçiş yapabilmektedirler.
Tekstil baskı teknikerleri mesleğe yeni başladıklarında yeteneklerine ve bağlı oldukları firmaların ücret politikalarına göre ortalama olarak 2-3 asgari ücret kadar maaş alabilmektedirler. Meslek içerisinde tecrübeli ve kıdemli bireyler ise ortalama olarak 3-4 asgari ücret kadar maaş alabilmektedirler.