Ana SayfaMakalelerYüksek Lisansa Ne Zaman Başlanmalı?

Yüksek Lisansa Ne Zaman Başlanmalı?

Üniversiteden mezun olur olmaz iş arayışları sürecine giren pek çok yeni mezun, iş arama süreçleri olumsuz ve verimsiz ilerliyorsa, vakit kaybetmeden yüksek lisans programlarına başvuruda bulunmaktadırlar. Bu durum bazen gerçekten kariyerlerine yön verme amacından kaynaklandığı gibi bazen de işsiz kalma süreçlerini öteleme amacı gütmektedir.

Yüksek lisansa ne zaman başlanmalı sorusundan önce yüksek lisans programlarına başvurmanın gerekliliği üzerinde durmakta fayda var. Gerçekten yüksek lisans gerekli midir? Bu durum kişiden kişiye, meslek gruplarına ve kariyer hedefine göre değişmektedir. Örneğin tıp okumuş birinin yüksek lisans programlarını tercih etmeleri genellikle akademik kariyer hedeflidir. Fakat mezun sayısı çok fazla olan bölümlerde ise amaç daha çok rakiplerden sıyrılmaktır. Ülkemizde de çoğu bölümlerden on binlerce mezun vardır. İş arayanlar rakiplerinden sıyrılmak amacıyla yüksek lisans ve sertifika programlarına zaman kaybetmeden başvurmaktadır. Bu durumda da iyi bir iş ve iyi bir kariyer başlangıcına adım atmak için yüksek lisans önemlidir. Şunu da belirtmeliyiz ki yüksek lisans programlarından mezun olan kişi sayısı da gün geçtikçe artmaktadır.

Ülkemizde hemen her üniversitede, yüksek lisans ve doktora programlarına öğrenci alımı yapılmaktadır. Üstelik istenilen şartlar hemen herkesin başvurabilmesi ve bu programlara devam edebilmesi için asgari niteliktedir. İki yıl süren ve ülkemizde son beş yılda tezli ve tezsiz yüksek lisans olarak ikiye ayrılan bu programlar herkese hitap etmektedir. Tezli yüksek lisans için genellikle lisans mezunu olmak, akademik personel ve lisansüstü eğitimi giriş sınavına girmek ve az da olsa yabancı dil sınavlarından belirli bir not almak başvuru için gerekli şartlardır. Bu şartlar sağlandığında belirli kontenjan dahilinde yazılı ve sözlü mülakatlara alınıp başarılı veya başarısız sayılırsınız. Tezsiz yüksek lisansta ise dil sınavı ve akademik sınav şartı aranmamaktadır. Sadece lisans mezunu olmanız yeterlidir. Belirli bir ücret karşılığında yapılan ve kontenjan sayısı oldukça fazla olan tezsiz yüksek lisansın tezli olandan tek farkı, bitirme tezinin olmaması ve devamında doktora programlarına başvuru yapılamamasıdır.

Yüksek lisansa ne zaman başlanmalı konusunda ise ister iyi bir kariyer planı yapmak, ister rakiplerinizden sıyrılmak ya da maaşınızda az da olsa bir artış sağlamak gibi amacınız ne yönde olursa olsun, mezun olduktan sonra çok fazla ara vermemenizi tavsiye etmekteyiz. Ayrıca hem bir işte çalışıp hem de yüksek lisans yapabilme fırsatını pek çok üniversite sağlamaktadır. Bu nedenle de dersler genellikle haftanın birkaç günü ve akşamları olmaktadır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar