Ana SayfaMakalelerX ve Y Kuşakları & Farklar

X ve Y Kuşakları & Farklar

Kuşaklar arası farklılıklar iş yaşamında da karşımıza çıkmakta. Kuşak farklılıkları; Kişilerin içinde bulunduğu dönemden, toplumsal yapılaşmadaki farklılıklardan ve değişimlerden, geleneklerin değişmesinden, modern anlayışın ilerlemesi gibi belli başlı nedenlerden kaynaklanır.

Kuşakları Tanıyalım;

X nesli, 1965 ile 1979 yılları arasında doğanların oluşturduğu kuşaktır. X nesli kuralcı ve kurallara bağlı, iş yerine ve çalıştığı ortama aidiyet duygusu ile bağlı ve bu duygusu güçlü, güce ve otoriteye karşı saygılı olarak tanımlanmakta.

Bu kuşak çok çalışarak ve belirli bir süreden sonra terfi ederek yükseleceğine inanmıştır. Çalışma sürelerinde motivasyonları oldukça yüksektir.

X kuşağı tüketim toplumunun ilk kuşağıdır. Petrol krizini, Türkiye’de ise bunalım dönemlerini, sağ ve sol çatışmalarını görmüştür.

Y nesli, 1980 ile 1999 yılları arasında doğanların oluşturduğu kuşaktır. Genel özellikleri bağımsız olmayı sevmeleri, özgür yaşamayı istemeleridir. Çalışma ortamından memnun olmaları, kendilerine düzgün ve rahat bir çalışma ortamı ve odaklanmalarını arttıracak imkanlar sunulması verimlerini arttırır. Çalışmak bu nesil için yalnızca para kazanmak değil kazandığı parayı harcamak ve eğlenmek için de gereklidir.

İş hayatında farklı kuşakların bir arada olduğu ortamlarda her iki kuşağın da verimli olabilmesinin tek yolu, kuşakların birbirlerini anlamalarından geçmektedir.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar