Ana SayfaMakalelerVeteriner Sağlık Teknisyeni

Veteriner Sağlık Teknisyeni

Ev hayvanları ya da besi hayvanlarının sağlık durumlarının kontrol edilmesi, hastalıkların saptanması ve tedavi süreçlerini veteriner hekimin belirlediği doğrultuda yürüten kişilerin yapmış oldukları mesleğe “ Veteriner Sağlık Teknisyenliği” adı verilmektedir.

Veteriner Sağlık Teknisyenleri, hayvanların hastalıklardan korunması için aşılar ve gerekli ilaçlar vererek önleyici tedbirler almaktadırlar. Suni tohumlama yöntemi ile hayvanların üremesi için çalışmalar yürütürler. Hayvanlara yapılan tedavilerin ardından bakım ve pansuman görevlerini yürütürler. Kimi operasyonlarda veteriner hekimlere eşlik ederek veteriner hekimin işlerini hafifletirler. Hayvanların kayıt altında tutulması için kimliklendirme çalışmaları yürütür.

Veteriner sağlık teknisyenleri işlerini yürütürken , aşılar , enjeksiyon aletleri, makaslar, ultrason aletleri, termometre , uzun kollu eldiven gibi bir çok alet ve malzeme kullanmaktadır. Bu mesleği yapmak isteyen bireylerde aranan bir takım özellikler şu şekilde sıralanabilir. Biyoloji gibi temel fen bilimlerine ilgili , hayvanları seven ve hayvanlara yardım etmekten hoşlanan , iş disiplini olan, hijyen kurallarına riayet eden e, ekip ile çalışma yürütmede sorun çıkarmayacak , iletişim yetenekleri güçlü bireyler olmalıdırlar.

Bu mesleği yapmak isteyen bireylerin veteriner sağlık teknisyenliği eğitimi almış olmaları gerekmektedir. Mesleki eğitim ülkemizde bulunan üniversitelerin 2 yıllık önlisans programları olan “hayvan yetiştiriciliği, veteriner sağlık” gibi bölümlerinde verilmektedir.

Veteriner sağlık teknisyenlerinin çalışma ortamları kapalı yerler olabileceği gibi açık alanlar da olabilmektedir. Çalışırken hayvan sahipleri, veterinerler, ve diğer çalışanlar ile iletişim halinde olmak durumundadırlar.

Veteriner sağlık teknisyenlerinin istihdam alanları farklılık göstermektedir. Devlet kurum ve kuruluşlarında istihdam edilebildikleri gibi özel sektör içerisinde besicilik yapan işletmelerde de çalışabilmektedirler. Devlet içerisinde Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, gibi kurumlar içerisinde istihdam edilen bireyler 657 sayılı kanuna tabi olarak çalışmaktadır. Mesleğe yeni başlayan veteriner sağlık teknisyenleri ortalama olarak 2- 3 asgari ücret kadar maaş alırken meslek içerisinde nitelikli ve kendisini geliştirmiş bireyler 5-6 asgari ücret kadar maaş alabilmektedirler.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar