Ana SayfaMakalelerStaj Zorunluluğu

Staj Zorunluluğu

Üniversiteler de zorunlu staj uygulaması, birçok öğrenci için iş hayatına yeni adımlar atmak, yepyeni bir başlangıcın perdelerini aralamak anlamlarını taşımaktadır. Ancak ülkemizde staj uygulamaları o kadar tuhaf bir hal almış durumdaki! Öğrenciler staja zorla gidiyor gibi görünüyorlar. Oysa staj yapmak, yeni insanlar tanımak, iş disiplinini algılamak, kendi sektöründe ilerleme kaydetmek gibi pek çok yeni fikir ve durumları kavramak anlamına gelmektedir.

Bazı öğrenciler için zorunlu staj sadece staj defterinin imzalanıp okulun yetkili birimine teslim edilmesi anlamına gelmektedir. Özel sektör veya kamu kuruluşlarında gerçekleştirilen yaz stajları aslında öğrencilere yepyeni deneyimler kazandırmaktadır. Staj konusunda ülkemizde çok ciddi bir boşluk vardır. Çünkü öğrenciler zorunlu stajın onların hayatına katacağı değerlerin farkında değiller.

Gelişmiş ülkelerde ve özellikle Avrupa ülkelerinde şirketlerin ilan ettiği staj uygulamaları için kıyasıya savaşan öğrenciler bulunmaktadır. Hatta Avrupa ülkelerinde staj uygulamaları ülke dışına taşınmaktadır. Buradaki amaç, öğrencinin yeni insanlar yeni coğrafyaları keşfetmesi, ufku açılması ve dünyaya yeni bir pencereden bakmasının sağlanması amacı güdülmektedir. Aynı zamanda Avrupa’da staj uygulamaları, öğrencinin bu mesleği gerçekten icra edip edemeyeceği ile ilgili bir sınama olarak bile denenmektedir.

Ancak ülkemizde staj kavramı henüz yerleşmemiştir. Son yıllarda bazı ufak adımlar atılmış olsa da staj zorunluluğunun üniversitelerde kapsamlı bir şekilde anlatılması ve öğrencilerin bu yönde teşvik edilmesi gerekmektedir. Bu konuda özel sektörle ortak çalışmaların yürütülmesi gerekmektedir. Özel sektörde faaliyet gösteren firmaların öğrencileri cezbedecek kampanyalar düzenlemesi gerekmektedir. Bu durumda öğrenciler hayata adım atarken staj zorunluluğunun altındaki nedenleri çok iyi kavramış olurlar.

Umulur ki tüm Avrupa ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de bu denli kalıcı ve göz doldurucu teşviklerle staj uygulaması tüm öğrencilere aşılanır. Bu sayede staj kavramı daha iyi anlaşılmış olur. Bununla beraber öğrencilerde stajın önemini bilerek hayatlarında yepyeni bir yol çizerler.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar