Ana SayfaMakalelerRutin İşlerden Sıra Dışı Sonuçlar Çıkarın

Rutin İşlerden Sıra Dışı Sonuçlar Çıkarın

Rutin kelimesi sürekli yapılan, sürekli aynı şekilde tekrar eden bir iş, bir hareket, bir davranış, bir olay için kullanılabilir. Rutine örnek olarak; Her gün aynı saatte kalkmak, diş fırçalamak, aynı sokaktan yürüyüp aynı işe gitmek, aynı ortama girmek, aynı saatte yemek yemek gösterilebilir.

Rutinler, alışkanlıklar insan düşüncesinin ayrılmaz parçası olduklarında, insanın yeni bir bakış açısı oluşturmasına engel olacak derecede insan beynine işlemişlerse zararlı duruma gelmişlerdir. Öyle ki alışkanlıklar artık işlerin yapılış şekli durumuna gelir. En tehlikeli oldukları zaman ise, algının ne ölçüde onlar tarafından kontrol edildiğinin bilincinde olunmadığı durumlardır.

İnsanın, sürekli boy gösterdiği zihinsel eğilimler ve alışkanlıklardan kurtaracak bazı olaylar ve durumlar yaşaması gerekir.

Örnek olarak; Her akşam olduğu gibi yine aynı yoldan yürüyerek evinize varırsınız, ev arkadaşlarınıza yemek yapmaya başlarsınız. Tam yemeği pişirecek iken mutfak tüpünün bittiği gerçeği ile yüzleşirsiniz. Bu durumda aşağıdaki maddelerden biri kesinlikle gerçekleşecektir;

Yaşanılan bu engel karşısında farklı bir çözüm bulup yaratıcılığınızı kullanarak yemeği fırında yapmaya karar verirsiniz.

Yemeği pişirebilmek için komşunuza götürürsünüz.

Yaptığınız yemeği öylece bırakarak daha kolay ve pratik, pişirilme ihtiyacı olmayan basit bir şeyler hazırlamayı düşünürsünüz.

Karşılaştığınız durum yüzünden gerçekten o yemeği yapma ihtiyacı olup olmadığını sorgularsınız, yemeği bırakıp dışarıdan hazır bir şeyler söylemeyi uygun bulursunuz.

Bu tarz durumlar ve olağan dışı engeller; Kişiyi düşünmeye sevk ederek olası rutinleri değiştirmesi konusunda ilham kaynağı olabilir.

İnsan çalışma hayatında da var olan rutinlerin dışına çıkmak, yaptığı görevleri farklı şekillerde yerine getirebilmek konularında yaratıcı olabilir. Alternatif çözüm yolları ve adımlar tek düze yaşama heyecan ve yeni soluklar getirecektir.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar