Psikolog

Psikolog kimdir? Psikolog, insan davranışlarını inceleyen, üniversitelerin Fen ve ya Edebiyat fakültesinin psikoloji bölümünden mezun olmuş kişiye denir. Psikologlar bir çok sağlık kuruluşunda, adalet saraylarında, kişisel gelişim alanlarında ve iş yerlerinde çalışabilmektedirler. Psikologlar, önemli iki ilişki üzerine çalışırlar, bunlar ; Beyin ve Davranış ve Çevre ve Davranıştır. Bu iki ilişki üzerine testler yapabilir, insanların kendileri ile ve çevreleri ile ilişkilerini düzenleyecek testler yaparak bireylere özgü yaklaşımlar sergileyebilirler. Bireylere, örgütlere, eğitim merkezlerine, kişisel gelişim alanlarına ve iş yerlerine özel olarak danışmanlık yapabilir, iş ilişkileri, okul ilişkileri ve benzeri yerlerde, birey ilişkilerini gözlemlemede yardımcı olabilirler.

Psikolog olmak için;

Psikolog olmak için, sadece üniversitelerin Fen ve Edebiyat fakültesinin Psikoloji bölümünden mezun olmak yetmez. Psikolog olmak için, insan ilişkilerini iyi anlayabilmek ve yorumlayabilmekte gerekir. Kişilerin kullandığı dili iyi algılayabilmek, gelişmiş bir empati duygusu da beraberinde getirmelidir. Daima bireylere, örgütlere, kamu kuruluşlarına ve benzeri kuruluşlara, yardımcı olabileceğine inanmak ve karşısındaki bireylere , kuruluşlara karşı sabırlı olmak gerekir.

Psikologların çalışabilecekleri alanlar;

Psikologların çalışacakları alanların pek bir sınırı yoktur. Hemen hemen yaşamın her alanında insanlara ve kuruluşlara yardımcı olabilecek kapasitededirler. Hapishane, Adalet Sarayı, Okul, Kreş, İş yeri , Huzurevi, Kişisel gelişim alanları, Rehabilitasyon merkezleri gibi yerlerde karşımıza çıkabilirer. Örneğin okullarda sınav öncesi ve ya sonrası için öğrenciler ile bir araya gelir, performans arttırmak amacı ile çalışmalar yapabilir, uyguladıkları kişiye özel zeka seviyesi ve kişilik ölçme testleri ile bireylerin kişilik ve zeka seviyelerini ölçebilirler. Herhangi bir doğal afet sonucu, afetzedelerin karşısına çıkabilir, afetzedeleri sakinleştirip kazanın şokunu atlatmalarını sağlayabilirler. Yani, psikologların çalışma alanlarının ve bize yardım edebilecekleri alanların pek bir sınırı olmadığını tekrar söyleyebiliriz.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar