Ana SayfaMakalelerOfset Baskı Operatörü

Ofset Baskı Operatörü

Kitap, broşür, dergi gibi basılması düşünülen yayınlar için ofset baskı tekniği ile basılmasını sağlayan kişilerin yapmış oldukları mesleğe Ofset Baskı Operatörü adı verilmektedir. Ofset baskı operatörleri orijinal eserin basımı yapılacak materyallerinin filmlerini çekmektedir. İlk olarak filmlerin renkli ve siyah beyaz montaj işini yerine getirmektedir. Daha sonra montajı yapılmış olan film için çinko kalıplarda pozlandırma işlemini gerçekleştirir. Baskı kalıbını rötuşlayarak hazır hale getirmektedir.

Ofset Baskı Operatörü Ne İş Yapar?

Ofset kauçuğunu hazırlar. Baskı için öncelikle prova yapar ilk çekim prova çekimidir. Eğer bu çekimde bir ayarsızlık var ise o hataları düzeltip baskı işlemine başlar. Baskı ofset operatörleri işlerini icra ederken bir takım malzeme ve araçlar kullanmaktadırlar. Baskı makineleri, kalıplar, çinko levhalar, barkodlar, renk ölçüm cihazları, renkli mürekkepler, tonerler, baskı kağıtları olabilmektedir. Baskı ofset operatörü olmak isteyen bireylerde olması gereken özellikler; dikkatli ve işini yerine getirirken sorumluluk sahibi, renk ve şekil uyumunu bilen, ekip çalışmasına yatkın, yeniliklere açık ve sektörü takip eden bireyler olmalıdırlar. Ofset baskı operatörlerinin çalışma ortamları gürültülü ve kapalı ortamlardır. İşlerini yürütürken ayakta olmaktadırlar. Kimi zaman vardiyalı sistemle çalışabilirler.

Ofset Baskı Operatörlüğü

Çalışmaları esnasında diğer operatörler, müşteriler ve diğer çalışanlar ile iletişim içerisinde olmaktadırlar. Ofset baskı operatörlerinin istihdam alanları geniştir. Dergi kitap yayın evlerinin baskı atölyelerinde , matbaalarda ve ya ambalaj üretimi yapılan firmalarda baskı birimlerinde çalışabilmektedirler. Bu mesleği yapmak isteyen bireyler ofset baskı operatörlüğü mesleğine dair eğitim almak zorundadırlar. Bu eğitim ülkemizde bulunan meslek liselerinde verilebileceği gibi üniversitelerin 2 yıllık önlisans programlarında da verilmektedir. Bu mesleğe yeni başlayan operatörler ortalama olarak 2 asgari ücret almaktadır. Meslek içerisinde deneyimli bireylerin maaşları daha da artmaktadır.

Konuya Benzer İş İlanları

Antalya İş İlanları
Muhasebe Elemanı İş İlanları

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar