Ana SayfaMakalelerLaboratuvar Teknisyeni

Laboratuvar Teknisyeni

Doktorların hastalar hakkında detaylı bilgi edinmek için istediği tıbbı analizleri gerçekleştiren, genellikle sağlık kurumları içerisinde görev alan kişilere verilen isimdir.

Görevi; doktorların istediği testleri, analizleri ve deneyleri gerçekleştirmek için örnek almak, çeşitli teknikleri kullanarak örnekler hazırlamak, çözelti ve kültür örnekleri alarak incelemelerde bulunmak, laboratuvarda yer alan araç gereçlerden yardım alarak çeşitli işlemleri gerçekleştirmek, yapılan işlemlerin kayıtlarını alarak elde edilen sonuçların raporlamasını yapmak, tüm bu süreci gerçekleştirdikten sonra laboratuvarda kullanılan araç-gereçlerin temizliğini yapmaktır.

Bu mesleği yapmak isteyenlerin sahip olması gereken özellikler; dikkatini toplamakta yetenekli olan ve uzun süre odaklanabilme yetkinliğine sahip, hemen hemen her gün aynı işi yapmaktan sıkılmayan, iletişimi güçlü olan, sorumluluk almaktan çekinmeyen, kimya ve biyoloji alanında bilgi sahibi ve başarılı olan bireyler olması gerekmektedir.

Çalışma ortamı; Laboratuvar teknisyenleri sağlık kuruluşlarında, hastanelerde, tıp fakültelerinin ilgili bölümlerinde, özel laboratuvarlarda, araştırma merkezlerinde, gıda sanayii işletmelerinin ilgili alanlarında ve hıfzıssıhha enstitülerinde yer alan bölümlerde çalışabilirler. Nerede olursa olsun bir laboratuvar alanında çalıştığının bilincinde olan teknisyenlerin çalışma alanları genellikle ilaç kokulu ve hijyeniktir. Çoğu zaman oturarak çalışırlar. Daha çok hastalardan alınan maddelerle ilgilenirler ancak zaman zaman hasta ve hasta yakınlarıyla da iletişim kurmak durumundadırlar. Bazen tek başına çalışılması yeterli görülürken, bazı çalışmalarda ekip çalışması yapılması gerekli olabilir. Çalışırken teknisyenlerin kendilerini korumaları ve gerekli önlemleri almaları oldukça önemlidir çünkü incelemede bulundukları maddelerden mikrop kapma ihtimalleri vardır.

Eğitim; Laboratuvar teknisyeni olmak için sağlık meslek lisesi, laboratuvar bölümünden mezun olmak gerekmektedir. Sağlık meslek lisesi öğrencileri, 4 yıllık lise eğitiminden sonra diplomalarıyla laboratuvar teknisyenliği yapabilir.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar