Ana SayfaMakalelerİsimleri Çabuk Öğrenin

İsimleri Çabuk Öğrenin

İnsanlarla sürekli iletişim kurmayı gerektiren bazı sektörler vardır. İnsan kaynakları, müşteri temsilciliği, satış-pazarlama gibi alanlarda çalışan kişilerin karşısındaki insanlarla olan ilişkilerini güçlendirmelerinde güvenin rolü büyüktür. Kendisine değer verildiğini ve onları önemsenen bir insan olduklarını hissettirmeleri size duydukları güveni arttıracak önemli bir faktördür.

İnsanlara isimleriyle hitap etmek onlara hatırda kalıcı bir insan oldukları hissini verecek ve sizlere karşı sempati duyarak aranızdaki iletişimi kuvvetlendirecektir.

İşte isimleri akılda tutmanın püf noktaları;

İsimleri akılda tutmanın en önemli yolu, her şeyde olduğu gibi “istemek”ten geçiyor. O işi yapacağınıza dair beyninize olumlu yönlendirmeler göndermelisiniz. “Nasıl olsa ezberleyemem” gibi cümleler öğrenme performansınızı belirgin olarak düşürür. Öğrenmek için ilk önce niyetinizin olması gerekir. “ben bunu çok kolay öğrenirim” gibi cümleler kurarak olumlu etkileşim göndermek o ismi ezberleme yolundaki en büyük adımdır.

İlk etkileşim sırasında kişinin adını 3 kez kullanın. Bir kişinin ismini 3 kez kullanmak size çok garip gelebilir. Bunu sıkıcı olmadan yapmanın formülü; ismi konuşmanın başında, ortasında ve sonunda kullanmaktır.

“Selam Atıf Bey tanıştığımıza memnun oldum”
“ Atıf Bey, bu gerçekten kulağa ilginç geliyor.”
“ Atıf bey, toplantımız gerçekten güzeldi.”

Karşınızdaki kişinin kişisel özelliklerine dikkat edin. Fiziksel özelliklerini ya da mesleğini onun ismiyle bağdaştırarak belli sıfatlar verin. Yeşil gözlü Atıf, muhasebeci Atıf vb. Böylelikle kişileri gördüğünüz zaman beyninize kodlanmış sıfatları birleştirerek ismi hatırlayabileceksiniz.

Muhatabı olduğunuz kişiyle ilk konuşmalarınıza dikkat edin. Size ismini ilk söylediği anlara odaklanın. Çoğu insan “zaten ismini unutacağım” düşüncesiyle isme yoğunlaşmaz, tekrar sormak zorunda kalabilir. İnsanların ismini unuttuğunuz anda önemsizlik duygusunu yaşatmış olursunuz.

İsmi ilk duyduğunuz andan itibaren içinizden o ismi tekrar etmeye devam edin ve sürekli kendinize hatırlatın. İsmi tam duyamazsanız tekrar sormaktan çelinmeyin. Tekrarlayarak ve sürekli ismiyle hitap ederek beyninize iyice kodlaya bilirsiniz.

Kişiye isim ve soy isimleriyle ilgili sorular sorun. Bu yöntemle ismini birkaç kere kullanmış olacak ve onunla ilgili küçük bir hikaye ismini hatırlamanızda yardımcı olacaktır.

Kişilerin isimlerini tanıdığınız kişilerle ilişkilendirebilirsiniz. Bir yakınınızın ya da bir ünlünün ismiyle aynı isimleri onlara ait özellikleri düşünerek hafızanıza yerleştirebilir ve başka zaman oradaki bilgilere dayanarak hatırlayabilirsiniz.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar