Ana SayfaMakalelerİş İlanları Nasıl İncelenmeli?

İş İlanları Nasıl İncelenmeli?

İş İlanlarını İncelerken Dikkat Etmeniz Gerekenler
İş arama sürecinin başlı başına bir aşaması olan iş ilanlarını inceleme dönemi, akıllıca davranılması gereken bir süreçtir. İş arama siteleri incelenerek CV oluşturulur ve bununla birlikte iş arama süreci başlar. İlk adım doğru CV oluşturulması aşamasıdır. Tüm CV eksiksiz ve gerçekten olması gerektiği gibi doldurulduğunda artık sıra iş ilanlarını inceleme aşamasına gelmiştir. İş ilanlarını incelemek ise akılcı yollarla doğru adımlarla ilerlemekle daha etkileyici olacaktır.

İş ilanlarını incelemeye başlamadan önce ne istediğinizi, nasıl bir iş alanında çalışmak istediğinizi, ne yapmak istediğinizi ve hangi pozisyonda çalışmak istediğinizi belirlemelisiniz. Bu kıstasları belirledikten sonra gerçekçi olmalı ve gerçekten istediğiniz iş alanı için bu özellikleri kendinizde barındırıp barındırmadığınızı gözden geçirmelisiniz. Eğer gerçekten bu iş alanında faaliyet göstermek üzere bu özelliklere sahip olduğunuzu düşünüyorsanız bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz. Ancak gerçekten kendinize objektif bir bakış açısıyla bakıp bu özellikler için yetersiz olduğunuzu gördüyseniz, iş arama aşamasına geçmek yerine gerçekten hangi görev için uygun olduğunuzu belirlemeli, iş aramaya o alanda başlamalı fakat bununla birlikte gerçekten yer almak istediğiniz sektör ve pozisyon için gerekli özellikleri de ilerleyen süreç içerisinde kendinize katmak adına gerekli adımları atmalısınız.

Kendiniz için uygun gördüğünüz iş alanını belirledikten sonra artık sıra istediğiniz sektöre ait iş ilanlarını incelemeye gelmektedir. Bu alandaki iş ilanlarını taramak için iş bulma sitelerine göz atmak size oldukça kısa sürede bu ilanlara ulaşmanızda yardımcı olacaktır. Bu sebeple bu yönde hareket etmelisiniz. Size uygun şehir seçeneklerini belirleyip, bu doğrultuda anahtar kelime alanına istediğiniz meslek adını yazarak arama butonuna basmalı ve sadece istediğiniz şehirlerdeki sizin istediğiniz pozisyona ait işleri listelemelisiniz. Arama yaparken özellikle belli şirketlerde belli pozisyonda görev almak istiyorsanız da yine anahtar kelime alanına o şirketin adını yazıp aratmanız, size o şirkete ait iş ilanlarına ulaşma imkânı tanıyacaktır. Yine aynı şekilde istediğiniz farklı şehir ve sektörlerdeki iş ilanlarını da bu şekilde incelemek mümkün olmaktadır.

CV oluşturma aşaması ilk adımken, ondan sonraki aşama zihinde istenilen işi şekillendirmektir. Bundan sonra iş ilanları incelenir, istenilen kriterler doğrultusunda listeler oluşturulur ve son aşama iş ilanlarına başvuru aşamasıdır. Söz konusu aşamada ise listelenen iş ilanlarına tek tek göz gezdirilmesi gerekir. Burada analiz önemlidir. Gerçekten niteliklerinize ve iş tanımına uygun iş ilanlarına başvuruda bulunmanız gerekir. Gerçekten kendinizden üste seviyede olan ilanlara başvurmanız size sadece zaman kaybettirecek ve iş arayış sürecinizi uzatacaktır. Dolayısıyla bu süreçte akılcı davranmak, iş ilanlarını kendinize uygun olanları seçmek olarak algılamak ve bu doğrultuda iş başvurusunda bulunmak gerekmektedir.

Çoğu iş arayan kendi kişisel özelliklerini umursamadan sadece odaklandıkları ve hayalini kurdukları iş sektörlerine başvuruda bulunup, bu konuda eksik olduklarını bildikleri halde sadece bu iş ilanlarına odaklanıp beklemektedir. Bu nedenle de iş arama süreçleri oldukça uzun ve plansız olur. Gerçekten kendi kişisel özelliklerini bilip bu doğrultuda yapabilecekleri işe odaklanıp bu yönde iş başvurusunda bulunan çalışan adayları ise daha kolay iş bulmakla birlikte, hayalini kurdukları pozisyon içinse çaba sarf edebilir ve kendini geliştirerek ilerleyen dönemlerde istedikleri iş ilanlarına başvuruda bulunabilirler.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar