Ana SayfaMakalelerİş Fikirleri

İş Fikirleri

Aylık yayınlanan “Globus” dergisinin İş Fikirleri ekinden derlenen bazı ilginç girişimcilik fikirleri şöyledir:
Gıda sektörü bu ürünleri bekliyor: Gül şarabı, nar şarabı, fındık likörü, çözünebilir toz çay, kayısı helvası ve ezmesi, ihracata yönelik zeytin, tekrar kullanılabilir kızartmalık yağ, shortening yağlar (Fırıncılıkta kullanılan kaliteyi yükselten, sağlıklı yağlar), 2 yıl dayanıklı ekmek ve yemekler, eneıji barları, fonksiyonel gıdalar.
Dünya bu ürünlerle ilgileniyor: Deprem radarı, tahribatsız tomografi cihazı, elektronik burun, elektronik dil, korunma elbisesi, seramik borular, seramik contalar.
Girişimciler için Güney Afrika’dan alternatif bir ürün: Güvey Feneri. Meyvesi, yaprağı hatta kökleri çok değerli olan bitkinin ihraç şansı çok yüksek. Taze olarak tüketilebilen güvey feneri, ilaç sektöründen marmelat yapımına kadar birçok sektörde kullanılıyor. Süs bitkisi olarak da değerlendirilen bitkinin yetiştiricisi yok. Türkiye’de ticari olarak yetiştirilmeyen güvey fenerinin ülkemize uyum çalışmaları, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünde yapıldı. Dikimden itibaren 90-120 gün içerisinde ürün elde edilebiliyor. Aynca Türkiye’nin her bölgesine kolayca uyum sağlayabiliyor. Hayalinizdeki iş fikirleri için duyduğunuz eleman ihtiyaçları için isbul.net içerisinde nitelikli eleman bulmak çok kolay olmaktadır.

Evden yapılacak 15 karb iş: 1- Balon dekorasyonu 2- Hediye sepeti 3- Hediye takibi 4- Parti ve özel günler 5- Parti ekipmanları kiralama 6- Düğün planlaması ve danışmanlığı 7- Takı yapımı 8- Perde ve jaluzi temizleme 9- İkinci el eşya satışı 10- Lamba ve abajur yapımı 11- Mum imalatı 12- Özgeçmiş (CV) yazımı 13- Resim çerçevesi imalatı 14- Kek-tatlı yapımı 15- Yastık ve minder nakışı.

Türkiye’nin ilk özel rendering tesisini kurarak, yine ilk kez Türkiye’den at ve eşek eti, deniz salyangozu, deniz patlıcanı, köpek balığı yüzgeci ve kuyruğu, kurbağa bacağı ihraç eden Baysoy Gıda Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş., 1970 yılında kuruldu. Türkiye’de bilinmeyen ve tüketilmeyen gıdaları ihraç ederek ülke ekonomisine her yıl ortalama 5 milyon dolarlık katkı sağlıyor.Ülke ekonomisine katkı sağlayacak iş fikirleri için eleman ihtiyaçları karşılanması istemi ile isbul.net insan kaynakları ve iş ilanları sitesi içerisinde eleman bulmak mümkün olmaktadır. Geçmiş yıllarda at ve eşek eti, tavuk ayağı, köpekbalığı kuyruğu ve yüzgeci, kurbağa bacağı gibi ilginç ürünleri işleyerek Avrupa ve Uzakdoğu pazarlarına satan Baysoy, şu an su yosunu, deniz salyangozu, deniz patlıcanı gibi ürünleri Uzakdoğu’ya pazarlıyor. (İş Fikirleri; 1 Mayıs 2000, s.33.)

Bill Gates’in bir rüyası vardı; “Her masada ve her evde bilgisayar” ve “her bilgisayarda Microsoft”.
1975’te Bili Gates henüz on dokuz yaşındayken, arkadaşı Paul Ailen ile birlikte Microsoft bilgisayar yazılım şirketini kurdu. Bugün, bilgisayarlara bir dereceye kadar bel bağlamayan büyük endüstriyel ve ticari kuruluş kalmadı gibi. Hemen her işte bilgisayar becerisi aranır oldu ve Bili Gates ile Paul Ailen bunun gerçekleşeceğini öngörecek hayal gücüne sahiptiler.
Bili Gates her masada bir bilgisayar hayalini kurarken, kişisel bilgisayarlar henüz ortada yoktu. Nevar ki Gates, bilgisayarların “işlenmemiş bir gücü” olduğunu çoktan keşfetmişti.Teknolojinin müşterilere hem evde, hem de ofiste hizmet edebileceğini görüyordu.
Sıkça sorulan sorular.
1- Yukandaki örneklerde girişimcinin özeliklerinden hangilerini görebiliyorsunuz?
2- Bir girişimcinin özelliklerini gözönüne alarak kendinize özgü bir girişimcilik örneği geliştiriniz.
3- Girişimci fırsatları aramahmıdır yoksa fırsatların gelmesini beklemelimidir? Bir başka deyişle, girişimcilikte şans faktörünün rolü nedir?
4- Girişimcinin önemli özelliklerinden biriside risk almaya yatkınlıktır. Bu insanlarda doğuştan gelen bir özellik midir? Yoksa böyle bir özellik sonradan kazamlabilinir mi? Neden eğitimli kişiler girişimci olmalıdır?Tartışınız.
5- Türkiye’de, ihracatın nicelik olarak yüksekliği neden ihracatın ithalatı karşılama oramnı yükseltmemektedir?
6- Girişimcilik eğitim aracılığıyla kazanılacak yetkinlik midir, yoksa sadece kişilik özelliği midir?

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar