Ana SayfaMakalelerİlk İş Tecrübesinin Önemi

İlk İş Tecrübesinin Önemi

İlk iş deneyimimiz, ilk maaşımız, ilk patronumuz, ilk çalıştığımız yer genellikle iyi veya kötü, aklımızın bir köşesinde hiç silinmeyecek olan hatıralardır. Çünkü iş hayatına ilişkin ilk heyecanımız, ilk başarımız, hatalarımız veya eksiklerimiz, ilk iş deneyimimizde ortaya çıkar ve tüm iş hayatımız boyunca da kariyerimiz için bize önemli bir basamak oluşturur.

İlk kez disiplinli bir hayata adım atmış oluruz.

Evet, öğrencilik yıllarımızın verdiği rahatlık, esnek saatler, ilk iş deneyimimiz ile kendini planlı ve programlı olmaya bırakır. Hep aynı saatlerde uyanmak ve erken saatlerde yatmak, verilen işleri düzenli bir şekilde yapmak, hataya düşmemeye çalışmak hayatımızı birden bire değiştirir. Düzene ve disipline giren hayatımız, bir sonraki iş deneyimlerimiz üzerinde oldukça olumlu bir paya sahiptir. Yaptığımız işin, ister kendi işimiz ile alakalı olsun ister mesleğimizden tamamen ayrı bir sektör olsun bize kazandıracağı disiplin aynıdır. Artık çalışma bilincine sahibizdir, ilk işimizden sonra nerede çalışırsak çalışalım; nasıl davranmamız gerektiğini, neler yapıp yapmamamız gerektiğini öğrenmiş oluruz.

İlk kez kendi paramızı kazanmış oluruz.

İlk iş deneyimimiz ile kendi çabalarımızla para kazanmış oluruz. Pek çok kişi için kendi kazandığı parayı harcamak büyük bir zevk iken, pek çok kişi için ise bu parayı harcamak oldukça zordur. Fakat ne olursa olsun, cebimize giren bu para bizde maddi anlamda bir disiplin kazanmamıza vesile olur. Artık daha dikkatli harcamalar yaparız ve paramızın kıymetini biliriz.

İlk iş tecrübemiz özgeçmişimiz için oldukça önemlidir.

Deneyimler kısmı boş olan bir özgeçmişe sahipseniz, işverenler için pek de önemsenmezsiniz. İşverenler, aradıkları elemanda belli bir sürelik iş tecrübesi aramaktadırlar. Bu süre gerek 1 yıl gerek 5 yıl gibi uzun tecrübeler olduğu gibi, çok daha kısa bir zaman dilimi de olabilir. Firmalar, yukarıda da belirttiğimiz gibi, hiçbir yerde iş disiplini kazanmamış elemanlarla çalışmaktansa, daha önce deneyim kazanmış kişilerle çalışmayı tercih ederler. İş yaşamına sıfırdan başlayan birine zaman ve nakit harcamaktansa, çalışmak için pek çok ön bilgiye, deneyime sahip kişiler firmaların her zaman ilk tercihi olmuştur. Üstelik daha önce çalıştığınız yerde başarılı olduysanız, patronunuzun, müdürünüzün yeni işlere başvurma sürecinizde sizlere referans olmasını da sağlayabilir, onlarca rakibinizi ardınızda bırakabilirsiniz.

Kariyerinizin ilk basamağında iş ve maaş beğenmemezlik yapmadan, size uygun, kısa süreli işlerde çalışarak hem daha kolay iş bulursunuz hem de sonrasında iş arama sürecini en kısa süreye indirirsiniz. Özgeçmişinizde üç aylık bir iş tecrübesi bile, deneyimler kısmının boş kalmasından oldukça değerlidir.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar