Ana SayfaMakalelerİlk İş Nasıl Seçilir?

İlk İş Nasıl Seçilir?

Bu yazımızda ilk iş seçimi nasıl yapılmalı konusuna yer vereceğiz. İlk iş için arayışlara başladık diyelim. Yeni mezunuz ya da mezun olacağız. Peki, nasıl bir yöntem, yol izlemeliyiz? İlk iş arama zamanlarımız genelde heyecan verici ve çok endişeli bir dönemdir. Arkadaşlarımızdan, okul çevresinden, ailemizden büyük bir baskı gelir. Bu baskı karmaşaya yol açabilir. Profesyonelliğe adım attığımız ilk iş dönemi gelecekteki yerimizi belirler. Peki, bu iş bulma döneminde neler yapmalıyız?

Etrafınızdaki insanlara, emsallerinize bakarak işsiz kalma korkusuna kapılabilirsiniz. Bu umutsuzluğa düşmeniz çok doğal bir durum. Şunu söylemeliyim ki mezun olalı 30 gün olmuş biri işsiz sayılmaz. Burada önemli olan, boş oturup “ben işsizim” depresyonuna girmek yerine, iş başvuruları yapıp görüşmelere gitmek sizin faydanıza olacaktır.

Diğer bir madde ise hedeflerimizin, çalışmak istediğimiz alanın, mesleğimizin kafamızda net olması gerekliliğidir. Çoğu insan mezun olduğu bölümün işini yapmıyor. Hayalinizde olan bir meslek ya da pozisyon olabilir. Gideceğimiz iş görüşmelerinde sorularımızın doğru ve net olması gereklidir. Hangi pozisyonda, ne tür görevlerde, kimlere bağlı olarak çalışacağınızı sormanız faydalı olacaktır. Böylece ilgi ve alakanız işvereninde hoşuna gidecektir.

Eğer kalıcı ve zevk alacağınız bir iş istiyor iseniz iş görüşmesinde ofis ortamından tutun, çalışanlara, kılık kıyafet tutumuna kadar sosyal konuları da incelemeniz ruhunuza uygun bir iş bulmak açısından önemli noktalardır.

Gelelim en önemli olan konuya, kariyer planı yapmak. Evet, kariyer planımızı staj yapacağımız yeri seçerken bile göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Bu durumu hangi alanda, ne iş yapacağımızı ve geleceğimizin açık olup olmadığına bakarak değerlendirmeliyiz. 5 yıl sonra kendimizi nerede görmek istediğinizi belirleyin. Bu yüzden gelecekte iyi bir yerde olmak için, sevdiğiniz alanda çalışmak için her bulduğumuz işe atlamayalım. Unutmayın tecrübe 5 alanda birden aynı anda yapılması yerinde 1 meslek üzerinde yapılması sizin değerinizi ve kalitenizi arttıracaktır.

Hayallerinizdeki işlerde çalışmanız dileğiyle…

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar