Ana SayfaMakalelerGrafik Tasarımcı

Grafik Tasarımcı

Anlatılmak istenen mesajı belirli ofis ve bilgisayar araçları kullanarak tasarlayan, yazılı ve görsel olarak tasarımını gerçekleştiren kişidir. Grafik tasarımcısı kişi, logo, afiş , billboard, kitap ,dergi gibi mecraların tasarımlarını gerçekleştirmektedir. Grafik Tasarımcısı belirlenen görevi kafasında tasarladıktan sonra bir takım araçlar ile bu görevi somut hale getirmektedir. Tasarımını yapacağı iş için öncelikle detaylı bilgi sahip olmalıdır. Detaylı bilgiye sahip olmak için işi isteyen kişiler ile iletişim içerisinde olmak durumundadır.

Kendisinden istenilen iş için görsel argümanlar
ortaya çıkarmakla görevlidir. Yapılacak işin tasarım aşamasından yayınlanma veya basılma aşamasına kadar geçen süreci tekip edip gerekli gördüğü hususlarda bilgi alışverişi içerisinde olmalıdır. Grafik tasarımcı işin gerekliliklerini yerine getirken bilgisayar dışında farklı iletim aletleri de kullanabilmektedir. Tarayıcı, baskı makinesi , fotokopi makinesi , yazıcı gibi birçok iletim aracı ile işin yerine getirilmesini sağlayabilir.

Grafik Tasarımcısı olmak için farklı bakış açılarına sahip olmak önemli bir unsurdur. Şekil ve renklere hakim , kafasında yapacağı iş için düşünsel faaliyet gerçekleştirebilecek kadar hayal gücü gelişmiş, işlerini çizim yolu ile ifade edebilen , sosyal yönü güçlü bireyler olmalıdırlar.

İyi bir Grafik Tasarımcı yeniliklere açık ve teknolojiyi takip eden kişi olmalıdır. Bu mesleği yapmak isteyen kişiler alaylı veya mektepli olabilirler. Sanat liselerinden ya da güzel sanatlar fakültelerinden mezun olabilecekleri gibi bilgisayar bilgilerini ve program bilgilerini geliştirerek kendi çabaları ile de bu mesleğe atılabilirler. Sanat liselerinde Grafik, Tasarım teknolojileri bölümlerinde okunabilir yada üniversitelerin Grafik Tasarım, Grafik, Grafik Tasarımı gibi bölümlerinden de mezun olunabilmektedir. Grafik Tasarımcıların çalışma ortamları genellikle ofis içerisinde olmaktadır. Bilgisayar başında çalışmakta ve stüdyo ve ajanslarda genellikle zamana karşı yarışarak işlerini gerçekleştiriler. Grafik tasarımcılar , sanat yönetmenliği ve ya sanat yönetmen yardımcılığı görevlerini de üstlenebilmektedir. Elektronik ortamda hazırlanması gereken görsellerin olduğu her işde görev alabilirler. Bunu dışında grafik tasarımı dersi verilen eğitim kurumlarında öğretmenlik de yapabilmektedirler. Grafik tasarımcılar meslekteki başarıları ile orantılı olarak meslek içerisinde yükselebilmektedirler. Grafik tasarımcının mesleğinde yükselebilmesi kendisinin yetkinliği ile alakalı olduğu kadar bağlı bulunduğu firmanın vizyonu ve büyüklüğü ile de alakalı bir durumdur. Bulunduğu firmada yükselerek kendi departmanı içerisinde yönetici pozisyonuna yükselebilir. Grafik tasarımcıların ücretleri de yine bulunduğu firma ile , yetenekleri ile ve meslek içerisindeki deneyimleri ile ilintilidir. Meslekte kıdem sahibi bireyler daha yüksek ücretler ile çalışmaktadır. Bunun dışında serbest olarak çalışan grafik tasarımcılar da bulunmaktadır. Herhangi bir firmaya bağlı olmadan dışardan aldıkları işleri yerine getirerek iş başı para alan ve yaşamını bu şekilde idame ettiren grafik tasarımcılar sektörde kendilerine yer bulmaktadır. Serbest olarak çalışan grafik tasarımcıların aldıkları ücretler yapılacak iş için anlaştıkları ücret üzerinden belirlenmektedir. Kişi mesleğinde ne kadar başarılı ise üstleneceği iş için yapacağı hizmet sözleşmesi de o kadar iyi olacaktır.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar