Ana SayfaMakalelerEndüstri Ürünleri Tasarımcısı

Endüstri Ürünleri Tasarımcısı

Üretilmesi planlanan ürünlerin, yapımında kullanılacak malzeme, şekil, kullanım özellikleri gibi bir çok yönden değerlendirmesi ve tasarımının yapılması görevini üstlenen kişilere Endüstri Ürünleri Tasarımcısı adı verilir. Endüstri Ürünleri Tasarımcısı tasarlayacağı ürünün rengi , dokusu , şekil özelliklerine kendisi karar vermektedir. Endüstri ürünleri tasarlayan kimseler öncelikle tasarlayacakları ürünler için projeler hazırlamaktadırlar. Daha sonra üretilecek ürünlerin prototiplerini çıkartarak bunlar arasından üretime geçirilecek olan ürünü seçer.

Endüstri ürünleri tasarımcısı görevini icra ederken çeşitli bilgisayar programları ve çizim aletleri kullanmaktadır. Ürünün tasarlanması aşamasından sonra ise prototip yapım aşamasında köpük, cam, tahta, alçı gibi farklı malzemeler kullanıp tasarlanan ürünün örneğini çıkarmaktadır. Endüstri ürünleri tasarımcısı olmak için üniversitelerin güzel sanatlar fakültelerinde bulunan “Endüstri Ürünleri Tasarımı” ya da “Endüstriyel Tasarım” bölümlerinden mezun olmak yeterlidir. Bu bölümlere giriş için ise öss puanı haricinde bir de genel yetenek sınavında başarılı olma şartı aranmaktadır. Özel yetenek sınavları her üniversitenin kendisi tarafından yapılmaktadır.

Endüstri ürünleri tasarımcısı olmak için öncelikle üst düzey genel yeteneğe sahip olmak gerekmektedir. Uzay şekilleri ve 3 boyut algısı gelişmiş bireyler olmalıdır. Yapılacak olan ürün için kafasında farklı tasarımlar oluşturabilecek hayal gücüne sahip olmalıdır. Yaratıcı, yeniliklere açık bireyler olmalıdırlar. Endüstri ürünleri tasarımcılarının çalışma ortamları genel olarak atölye gibi yerler olmaktadır. Ürün tasarlama aşamasında daha çok zihin gücünün kullanıldığı bu meslekte endüstri tasarımcıları genellikle bilgisayar ve çizim aletleri kullanmaktadır. Endüstri kuruluşlarında firmalara bağlı olarak çalışabilen endüstri ürünleri tasarımcıları dilerler ise kendi atölyelerini kurup kendi hesaplarına da çalışabilmektedirler. Bu nedenle iş olanağı fazla olan bir meslektir. Meslek içerisinde yükselme olanakları da mevcuttur. Yetenek sahibi endüstri ürünleri tasarımcıları mesleklerinin ilerleyen yıllarında idarecilik ya da teknik yöneticilik pozisyonlarında çalışabilmektedirler. Endüstri ürünleri tasarımcılarının aldıkları maaşlar ise kişinin kendisini ne kadar geliştirdiğine ve çalıştığı firmanın yapışana göre değişmektedir.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar