Ana SayfaMakalelerEkonometrist

Ekonometrist

Ekonomik olaylar hakkında matematiksel ifadeleri ölçen, değerlendiren, planlayan, uygulayan, inceleyen ve araştıran kişilerdir.

Görevi; Ekonometristler ekonomi alanında araştırmalar yaparlar. İnsan gücü ve hammadde kaynaklarının verimli bir şekilde insanların ihtiyacı olacağı şekilde, uygun koşullarda kullanılmasına olanak sağlayacak araştırmaları geliştirirler. Kamu ve özel sektörde çalışabilmelerin yanı sıra bu kuruluşların araştırma bölümleri içerisinde uygulamaya yönelik araştırmaların yürütümünü sağlarlar. Matematiksel olarak ekonomik alandaki uygulamaları ölçerler. Çalıştıkları kurumlarda verimi arttırmak adına planlama yaparak bu plan kapsamında çalışmaları yönetirler.

Bu mesleği yapmak isteyenlerin sahip olması gereken özellikler; üst düzey akademik yetenekleri olmalıdır. Sayısal zekalarının da oldukça gelişmiş olması ve sayılarla ilgili iş yapmayı sever nitelikte olması da gerekmektedir. Sosyal olaylara ilgi duyan, bir konu hakkında incelemeler yapmaktan hoşlanan, farklı görüşleri değerlendirebilen, yeni fikirlere ilgi duyan, öngörü sahibi olan, planlama ve uygulama yetkinliklerine sahip olması gerekmektedir.

Çalışma ortamı; Ekonometristler ofislerinde çalışırlar. Gerekli durumlarda seyahat ederek işlerini yürütürler. Oturarak çalışmalarının yanı sıra iş yerinde bulunan çalışanlarla, yöneticilerle sürekli iletişim halindedirler. Kendilerini geliştirmeleri durumunda iş zorlanmazlar.

Eğitim; Ekonometrist olmak için çeşitli üniversitelerin Ekonometri bölümlerinde eğitim görmek gerekmektedir. Üniversite sınavında ilgili üniversitelerin Ekonometri bölümünü tercih etmek yeterli olacaktır. Eğitim süresi dört yıldır.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar