Ana SayfaMakalelerDoğalgaz Tesisat Teknisyeni

Doğalgaz Tesisat Teknisyeni

Doğalgaz Tesisat Teknisyeni kimdir? Doğalgazı bina girişinden kullanılan en son cihaza kadar projesine uygun şekilde montajını sağlayan ve mühendisler denetiminde hazır hale getiren kişiye denir.

Görevleri

Doğalgaz montajı sırasında teknik emniyeti sağlar. Kurulacak olan doğalgazı plan ve projesine uygun şekilde hazırlar ve monte eder. PVC borularının bina içi tesisatın kaynak işleri yapar. Çelik hat borularının bina girişinden doğal gaz ölçüm saatine kadar olan kaynak ve sızdırmazlık işlemlerini yapar. Çekilen doğalgaz tesisatının testini yapar ve uygunluğunu denetler. Bacanın çekiş gücünü test eder ve varsa sorun gidermesini sağlar. Menfez ve havalandırma yerlerini belirler ve montajını sağlar.

Kullandığı Aletler

Kaynak makinesi, Matkap, Lehim makinesi, Boru anahtarı, PVC kaynak makinesi, Su terazisi, Çelik boru bükme makinesi, Bakır boru işleme takımı, Gaz basın regülatörü, Gaz kaçak arayıcısı, Gaz sayaçları, Tenekeci makası, başlıca kullandıkları aletlerdir.

Çalışma Alanları

Doğalgaz Tesisat Teknisyeni doğalgaz sektöründe üretim yapan fabrikaların teknik servis bölümlerinde çalışabilecekleri gibi bu sektörde hizmet sağlayan özel iş yerlerinin tesisat ve bakım alanlarında iş imkanları bula bilirler. Doğalgaz tesisat teknisyeni ayrıca kendi iş yerini açabilir. Doğalgaz iş kolu olarak geniş bir iş alanını kapsamaktadır.

Meslek Eğitimin Verildiği Yerler

Mesleğin eğitimini endüstri liselerinin tesisat teknoloji bölümlerinden ve Bakanlığın açtığı kurslar ve seminerler ile eğitim verilmektedir. Kurslara katılmak için en az ilköğretim mezunu olma şartı aranmaktadır.

Eğitim Süresi

Mesleğin eğitim süresi Üniversite ve Liselerde en az 4 yıldır. Eğitim süresi boyunca öğrencileri staj eğitimi alma zorunluluğu vardır. Öğrenciler haftanın 2 Günü eğitimini eğitim kurumunda 3 Günüde işletmelerde almaktadır. Eğitim süresince öğrenciler asgari ücretin %30 dan az olmamak üzere ücretlendirme yapılır.

Doğalgaz teknikerinin kazancı

Doğalgaz Tesisat Teknisyeni işe başlamaları halinde ortalama asgari ücret ya da asgari ücretin 1.5 katı kadar kazanabilmektedirler. Doğalgaz tesisat teknisyeni bilgi birikimi ve tecrübesine göre ortalama asgari ücretin 4-5 katına kadar para kazanmaları mümkündür. Doğalgaz tesisat teknisyeni kendi iş yerini açtığı zaman kazancının yaptığı işin büyüklüğüne göre asgari ücretin en 6-7 katı kadar kazana bilmektedirler.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar