Ana SayfaMakalelerBilgisayar Operatörü

Bilgisayar Operatörü

Veri hazırlama elemanı olarak da anılan bilgisayar operatörleri, bilgisayar ortamında çeşitli programları kullanarak veri girişi sağlayan, gerektiğinde bilgisayar çıktısı alan ve işletmelerde bilgisayara veri girme işiyle uğraşan kişilerdir.

Görevi; İşletmenin bilgisayar ortamına aktarılmasını öngördüğü bilgiyi, bilgisayarın hafızasına kaydetmek amacıyla, bilgisayar araç gereçlerini kullanarak kaydetmek başlıca görevleri arasında yer almaktadır. Kaydetmek amacıyla bilgisayara girişini yaptığı verilerin doğruluğunu test eder. Kayıtlı bilgilerin dökümlerinin istenmesi aşamasında çıktı olarak alınmasını sağlar. Verilerin hızlı ve doğru şekilde bilgisayar ortamına aktarılması işlemi bu görevi yapanlar için önemlidir ve bilgilerin yanlış girilmesi halinde de hızlıca tespit yapılarak düzeltilmesi gerekir.

Bu mesleği yapmak isteyenlerin sahip olması gereken özellikler; Klavye kullanımı konusunda oldukça hızlı ve on parmak klavye kullanabilen, ayrıntıları gözlemleyebilen ve farklılıkları algılama konusunda yetenekli, sorumluluk sahibi, her gün aynı işi yapmaktan sıkılmayacak ve oturarak çalışmayı sevecek, elleri ve gözlerini uyumlu kullanabilen, zaman zaman insanlarla diyalog halinde olmaktan hoşlanan yapıda kişiler olmaları gerekmektedir.

Çalışma ortamı; Bilgisayar başında oturarak çalışırlar. Büro, ofis tarzı çalışma ortamlarına sahiplerdir ve ışıklandırma fazladır. Temiz ve havalandırma sorunu olmayan iş ortamlarında çalışırlar. İş yoğunluğuna göre bazı işletmelerde bu alanda çalışanların vardiyalı çalışması durumu söz konusu olabilir. Aynı görevi yapan diğer personellerle aynı ortamda yer alınmaktadır. Bilgisayar operatörlerine teknolojinin gelişmesi nedeniyle artık daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır.

Eğitim; Çeşitli liselerde bilgisayar bölümünün ve bazı meslek yüksekokullarında bilgisayar operatörlüğü ve teknikerliği bölümlerinin okunması yeterlidir. Lise de eğitim görenler dört yıl eğitim görmektedir. Liseden sonra meslek yüksekokullarına gidenler ise iki yıl daha eğitim almaktadır.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar