Ana SayfaMakalelerBayramda Patrondan İzin Koparmak İçin Tüyolar

Bayramda Patrondan İzin Koparmak İçin Tüyolar

Ramazan Bayramının yaklaştığı bugünlerde hükümetten gelen 9 günlük tatil sürprizi çalışanları havalara uçurdu. Bütün bir kış dönemi çalışanlar sarf ettikleri eforu dinlenerek yenilemek istiyor. Şüphesiz hepimizin tatile ihtiyacı var. Özellikle bayramlarda çalışanlar, memleketlerine veya ailelerinin yanına gidip yakınları ile bayramlaşmak hasret gidermek için bayram tatillerinin uzun olmasını isterler. Hal böyle olunca kamu kesiminde çalışanlar için her yıl bir hükümetten büyük bir beklenti içine girer. Yine iyiyiz hükümet bu senede kamu çalışanlarını unutmadı.

Kamuya Var Özele Yok

Tabi 9 günlük tatil hakkı yalnızca kamuyu alakadar ediyor. Özel sektör ise bunu isterse yapacak yani durum biraz da işverenlerin inisiyatifine kalmış. Şimdi tatil haberinin detaylarını şöyle ballandıra ballandıra anlatmak istiyorum size:

Kamuda çalışanların bayram tatili 9 Haziran tarihli Başbakanlık Genelgesi ile kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan memur işçi ve diğer personeller 4 Temmuz Pazartesi günü ile 8 Temmuz Cuma günü izinli sayıldı.
Buna göre kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan memur, işçi ve diğer personel hafta tatil ile birlikte ramazan bayramında 9 gün bayram tatili yapacaklar.

Şimdi ise özel sektörü bekleyen durumu için kan ağlaya ağlaya anlatayım:

Özel işyerlerinde çalışanların bayram tatili Başbakanlığın 9 Haziran tarihli bayram tatiline ilişkin genelgesi özel işyerlerini kapsamıyor.
Özel işyerlerinde çalışanlar 4 Temmuz Pazartesi günü ile 8 Temmuz Cuma günü çalışacaklar. Bayramı takip eden Cumartesi ve Pazar günleri de işyerinde hafta tatili kullanmayacaklarsa işçilerin çalışması gerekiyor.
İşçiler işyeri uygulamasına göre bayram süresince de çalışmaya devam edebilirler.

Özel Sektör İçin Tüyolar

Özel işyerlerinde çalışanlar için de belirli şartlar altında bayram tatilini daha fazla kullanabilme yolları var. İşçilerin yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmıyor. Bu süreleri izin süresine ayrıca ekleniyor. Özel sektör için hal böyle olunca benimde aklıma şöyle bir şey geldi. Ne yaparsak sevgili patronlarımızın bam teline dokunuruz. Ne söylersek bizleri kırmazlar diye düşündüm. İşinize yarar mı bilmem ama işte aklıma gelenler:

Yıllık izin süresini bayram gününe denk getiren işçi bayram süresi sonunda işbaşı yapıyor. Ramazan bayramında da bu kurala uygun izin kullanan işçiler bayram tatili süresini uzatmış olacaklar. Konuyu örneklerle açıklayabiliriz:

Örneğin: Ercüment Bey, Ramazan bayramı süresince işyerinde çalışması gereken bir işçi. 4 Temmuz Pazartesi günü Ercüment Bey bir gün izin alırsa Ercüment Bey, bayram süresince izinli sayılacak ve 8 Temmuz Cuma günü işbaşı yapacak. Buna göre Ercüment Bey, 4 gün izin kullanmış olacak.

Aynı şekilde Sibel Hanım, işyerinde bayramlarda çalışılmıyorsa ve Cumartesi ile Pazar günleri hafta tatili kullanılıyorsa, 8 Temmuz Cuma günü bir gün izin alırsa Sibel Hanım 6 gün izinli sayılmış olacak. Ve çok sevdiği, bütün yıl hasretiyle yanıp tutuştuğu memleketine gidebilecek. Tabi bilet bulabilirse…

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar